ponedeljek, 22. oktober 2012

Diogenes of Sinope & Miss Maus brooch

Slika Atenska šola (slikarja Rafaela) v središče postavlja Platona in Aristotela. Desno spodaj na stopnicah, na pol ležeče bere Diogen iz Sinope. "Kontroverzen" antični grški filozof je iz revščine naredil vrlino. Spal je v sodu na trgu. Uničil naj si bi leseno skodelo, ko je videl fanta piti vodo z roko. Jedel je na trgu, kar je bilo Antencem neobičajno in na graje je vedno odgovarjal, da na trgu ponavadi postane lačen.
Podnevi naj bi z oljno svetilko iskal poštenega človeka in vsakič je našel le podleže.

Rafael ga je upodobil osamljenega na stopnicah v sinjemodrem oblačilu sloneč na violičastem ogrinjalu. 
Rafael je med drugim pozabil Diogenu dodati leseno broško Miss Maus. 
Silhueta broške je povzeta po etruščanskem očesu, ki se pojavlja na glinenih posodah in Diogenu iz Sinope pomaga pri branju. 

Že že, da sta bila Platon in Aristotel face, a Diogen iz Sinope je bil morebiti še večja. 
Ena od legend pravi, da se je Aleksander Veliki odločil obiskati Diogena iz Sinope, ker je slednji vele Aleksandra ignoriral. Aleksander ga je našel ležati na soncu. Aleksaner ga je pozdravil in vprašal, če si česar želi. Diogen je odgovoril: " Da, umaknite se mi izpred sonca". Šokirani Aleksander naj bi dejal svojim: "toda resnično, če ne bi bil Aleksander, bi si želel biti Diogen".



nedelja, 21. oktober 2012

Broške v družbi Kraljice peči.

Med zapuščenimi zidancami na Dalenskem je bila najdena pečka na drva Kraljica peči. Očiščena v dobri družbi lesenih brošk čaka na zimo.

     

petek, 19. oktober 2012

Miss Maus .... miss maus....miss maus...

Okno, ki je postalo ogledalo, sem našla v Centru ponovne uporabe v Rogaški Slatini.
Med prenavljanjem sem v šali izgovorila Miss Maus in v trenutku sem se zavedala, da sem našla ime zame oziroma ime za predmete, ki nastajajo izpod mojih prstov. 

Okno je postalo moje ogledalo v svet, z malo domišljije seveda.